0523-757-966
© כל הזכויות שמורות לסיגל לזרוביץ - יעוץ, אימון, ניהול והדרכה - איתך בדרך לשינוי והתפתחות, ת.ד. 7494, חיפה, 31074 | טל': 0523-757966 | דוא"ל: sigal.coach@gmail.com
ניתן לפרסם, לשכפל, להעתיק, להקליט ולהעביר לכל אחד, בכל צורה שהיא ובלבד שהמאמר ישאר שלם כולל הקרדיט לכותבת המקורית בסוף המאמר – ושיהיה בהצלחה ובהנאה


​גיוס משאבים

בימים אלו מתמודדות עמותות עם קשיים בגיוס משאבים בשל המשבר הכלכלי וריבוי עמותות אך מאידך יש מודעות גבוה יותר של חברות להיות מעורב ולתרום לקהילה.
 
גיוס משאבים הינו מהלך הדורש תכנון אסטרטגי מורכב ומתמשך, להלן נושאים חשובים בגיוס המשאבים:

גוונו את אופן הגיוס - מפניות לתרומות, קרנות, נתינת שירותים, אירועי התרמה, דיוור ישיר, אגודות ידידים, קופות התרמה ועוד ועוד. עקבו אחר הפרסומים בכלי התקשורת השונים - מהם תוכלו ללמוד מי התורמים הפוטנציאלים עבורכם. עברו על המדורים הכלכליים, החברתיים, אתרי אינטרנט שונים. אל תשכחו לנצל את הרשת והקימו אתר, בלוג, התחברו לרשתות חברתיות כמו הפייסבוק ועוד.

לפני פנייתכם לעסק / לחברה / למפעל / לקרן בדקו מיהו האדם הנכון לפנות אליו, למדו עליו בכל דרך, ונסו למצוא אדם פעיל שמכיר את אותו אדם, אין ספק שרמת ההצלחה שלו תהיה גבוהה יותר מאשר פניה עלומה בכתב.  

בפנייתכם לתורם הקפידו על יחס מקצועי - הדגישו את רצונכם בתמיכתו, בשותפות והמנעו מלהציג זאת כדרישה כספית בלבד. יש לציין שניתן לקבל תמיכות של מתנדבים באמצעות העובדים של אותה חברה או תרומה של שירות / ציוד שהם שווי כסף רב. הציגו בשקיפות ובאמינות לאן התרומה תלך, ובעיקר את המשמעות שלה, מה ניתן להשיג באמצעות התרומה. בקשו את דעתו ושמעו איך הוא היה רוצה את הקשר, האם הוא היה מעונין בפרסום של השותפות. רצוי להראות גם שיתופי פעולה עם גורמים נוספים ועד כמה שאפשר את ההשפעה של התרומה גם לתחומים נוספים. הקפידו להיות ענייניים, לאנשי עסקים אין זמן רב, ואם הצלחתם לגרום לכך שיקדישו לכם את זמנם היקר, אל תבזבזו משאב זה. היו מאוד ממוקדים ותכלתיים - וודאו כי ברור מי עומדים בראש העמותה, מטרתה העיקרית ופרטו לאן הכסף של התורם יילך.  שימו לב להתנהלותכם המקצועית מול התורם הפוטנציאלי - אלו יעידו על אמינותכם. לדוגמא, אם הבטחתם לשלוח מידע / אישור לתורם הקפידו לבצע זאת מיידית, אחרת התורם עלול לחשוב שאינכם מקצועיים או חו"ח לא אמינים. 

חשוב שצורת ההצגה תאפשר שילוב של היבט עסקי עם חברתי. מנהלים עסקיים הינם בעלי חשיבה כלכלית ולכן כדאי שיראו גם מה הרווח שלהם מכך. 

דאגו למודעות ולפרסום המוניטין של העמותה שלכם. תורמים רוצים לתת לעמותות מוכרות. ככל שאנשים יותר מעריכים את מקצועיותכם יקל עליכם לגייס משאבים. היו יצירתיים וחשבו תמיד מה הצד השני רוצה לשמוע. נסו לגייס אנשים מוכרים מתחומים שונים, במיוחד לאירועים שאתם מארגנים. 

בקשו את עזרת המתנדבים שלכם לטובת גיוס משאבים, אלו כבר משוכנעים בצורך ובחשיבות שלכם וישמחו לעזור ויקשרו אותכם לאנשים נכונים. 
 

להלן מבחר דוגמאות לסיבות למה דחו את פנייתך/בקשתך:
- הפניה לא כוללת את דרישות הקרן/החברה (רוב הקרנות מפרסמות קריטריונים מאוד מדוייקים לדרך הפניה אליהם)
- הפנייה לא שכנעה שעמותה שאתה עומד בראשה יכולים לעמוד בתכנית/הפרויקט שהצגת
- התקציב של הפרויקט שלך לא מתאים למסגרת של התורם/הקרן
- פנייתך לא יצרה את הרושם הנדרש ולא שכנעה כי מדובר בתכנית/צורך/פרויקט חשוב / משמעותי
- אי ודאות שהפרויקט/התכנית תתקיים
- פנייתך מתוארת בצורה לא מקצועית או לא ברורה
- תהליך הבקרה וההערכה לא הוזכר או לא מספק 
- טעויות שונות בפנייה 


אלו כמובן רק אבני היסוד ולכן חשוב לקבל יעוץ ואימון בגיוס אשר מקנים תמיכה והבנה לנושאים הייחודיים של מנהל העמותה, המנעות מבזבוז זמן, אנרגיה ומשאבים בהשקעות לכיוונים הלא נכונים, הגדרת מטרות בעלי השגה ואיתור כישורים ויכולות, הפגת חסמים אישיים ומקצועיים הפוגעים ביכולת המנהל, בניית תכנית פעולה למימוש והגשמת התכנית לגיוס וכמובן בקרה, מדידה והערכה לכל השלבים ולרמת השיפור והביצוע של המנהל בהתייחס לכל אחד מהשלבים עד לפרטים הקטנים ביותר כמו: איך כותבים מכתב פניה לתורם/לקרן.